3d geprinte miniatuur flatcap Thor

3d geprinte miniatuur kleppet Thor

3d geprinte miniatuur kleppet Thor

We hebben van onze donkerbruine leren flatcap Thor een miniatuur gemaakt en deze in dezelfde kleuren geschilderd. Het proces zie in deze video. De beschrijving staat hieronder stap voor stap uitgelegd.

Het 3d model is getekend in het programma Blender. De schaal van de miniatuur kleppet is 1:4 en is 3d geprint met N-Gen filament. Het ondersteunende materiaal is PVA, wat wateroplosbaar is.

Voordat we met verven konden beginnen hebben we eerst alle oneffenheden weggewerkt. Zoals onder andere de rand van de klep. Daar hebben we diamant schuursponsen voor gebruikt. De sponsen maak je nat met water.  Als je 3d print zijn er altijd lijntjes zichtbaar, deze zijn eventueel weg te schuren, zodat het een glad oppervlak wordt. Je begint dan met de grofste korrel naar uiteindelijk de fijnste korrel. Wij vinden dat je best mag zien dat de flatcap 3d geprint is, dus hebben we niet alles weggeschuurd.

Groen   – K60

Zwart    – K120

Rood     – K200

Geel      – K400

Wit        – K800

Blauw   – K1500

Daarna hebben we de pet goed afgespoeld en alle stofjes verwijderd. Nadat de pet opgedroogd was heeft deze een hechtlaag gekregen. Kunststof schilderen vergt een goede voorbereiding aangezien niet alle verf eraan hecht. In dit geval hebben we dus N-Gen filament gebruikt en kozen we voor een transparante hechtlaag in een spuitbus. Na de aangegeven droogtijd konden we beginnen met het schilderen.

We hebben diverse soorten acryl verf geprobeerd en vonden qua kleur en samenstelling deze het beste in zijn soort. De kleuren zijn soms Dekkend, half dekkend en half transparant. Dit wordt aangegeven met rechthoekjes met daarin een zwart vlak (dekkend) diagonaal zwart vlak (half dekkend) en een diagonale streep (half transparant).

Voor de pet hebben we de bruine kleur twee maal aangebracht. Het groen aan de binnenkant één maal. Na de aangegeven droogtijd was het tijd voor een vernis laag.

Voor de laklaag hebben we gekozen voor een hoogglans in spuitbus. Deze hebben we  in 3 lagen aangebracht. Tussen de lagen zou je nog met een hele fijne korrel kunnen schuren. Dat hebben wij niet gedaan.

Het belangrijkste was om tussen alle lagen een aanzienlijke droogtijd aan te houden voor een mooi resultaat.

Je kan onze originele leren pet via onze webshop bestellen Naar onze webshop